S-au împlinit 110 ani de când avea să vadă lumina lumii singurul român care a câștigat vreodată premiul Nobel! Pe 19 noiembrie 1912 se năștea copilul genial, studentul briliant, medicul energic ca un ventricul al unei inimi tinere, exploratorul unei lumi noi al cărei cartograf a devenit, George Emil Palade!
Născut la Iaşi, profesorul George Emil Palade a absolvit Medicina la Bucureşti, unde a studiat între 1930 – 1940, înainte de a se muta la Institutul Rockefeller de Cercetări Medicale din New York în 1946. A avut una dintre cele mai prestigioase cariere în Medicină ale unui român peste hotare, motiv pentru care a fost răsplătit cu cea mai importantă distincţie rezervată oamenilor de ştiinţă. Era un mare om, un eminent om de ştiinţă şi un formidabil profesor. Avea o cultură vastă şi ştiinţifică şi generală, o profunzime în înţelegerea fundamentelor biologice şi o viziune şi o perspectivă în înţelegerea funcţiilor celulare, ce nu au dat greş niciodată.
De mic copil, s-a evidenţiat ca un geniu, iar profesori şi oameni de ştiinţă importanţi ai vremii, ţineau să-l cunoască în persoană pentru a se convinge că poveştile auzite despre el sunt adevărate. Avea o creativitate şi o putere de memorare ieşite din comun. La Facultatea de Medicină avea anvergura unei vedete. Studenţii din anul I de la Medicină îi cereau să reproducă subsolul cu litere mici al unor pagini aleatorii din tratatul de anatomie al lui Testut-Latarjet şi, când răspundea, izbucneau în urale, necrezând că există cineva care poate memora atâtea amănunte.
Cea mai prestigioasă realizare a profesorului Palade este descoperirea ribozomilor (corpusculii lui Palade), prin tehnici de microscopie electronică. Pentru această descoperire, profesorul Palade a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 1974.
George Emil Palade a murit la 7 octombrie 2008, la ora 12.05, în San Diego, California. Mai avea o lună şi ar fi împlinit patriarhala vârstă de 96 de ani. A fost incinerat iar cenuşa,conform ultimei lui dorințe,a fost împrăștiată jumatate in Munții Stâncoși iar cealaltă jumatate, la Vârful cu Dor din Muntii Bucegi.Astfel Emil Palade s-a intors acasă.